fbpx Skip to content
Investeren in bestaande medewerkers zorgt voor instroom nieuwe medewerkers. Is dat zo?

In veel organisaties wordt er veel aandacht besteed aan het aantrekken (instromen) van nieuwe medewerkers, maar soms wordt het behouden van bestaande medewerkers over het hoofd gezien. Dit is echter een cruciaal onderdeel van het HR-beleid van een organisatie, omdat instroom en behoud van medewerkers nauw met elkaar verbonden zijn. In deze blog probeer ik uit te leggen waarom.

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen dat het werven van nieuwe medewerkers tijd en geld kost. Een organisatie moet adverteren voor de vacature, CV’s beoordelen, sollicitatiegesprekken voeren en referenties controleren. Als de organisatie dan eindelijk een nieuwe medewerker heeft aangenomen, moet deze persoon ingewerkt worden en opgeleid om effectief te kunnen werken. Al deze inspanningen kosten geld en tijd, wat niet altijd haalbaar is voor een organisatie, vooral als de organisatie geen stabiel personeelsbestand heeft.

Dit brengt mij bij het tweede punt, namelijk dat het behouden van medewerkers een stabiel personeelsbestand oplevert. Het hebben van medewerkers die al bekend zijn met de organisatie, de cultuur en de processen is van onschatbare waarde. Deze medewerkers kunnen nieuwe medewerkers helpen bij hun inwerkperiode en kunnen ook als mentor fungeren. Bovendien hebben ervaren medewerkers vaak de mogelijkheid om door te groeien binnen de organisatie, waardoor de organisatie niet alleen een stabiel personeelsbestand heeft, maar ook een effectieve manier om management- en leiderschapstalenten te ontwikkelen.

Tot slot kan het behouden van medewerkers bijdragen aan de reputatie van de organisatie. Wanneer medewerkers tevreden zijn en zich betrokken voelen bij de organisatie, zijn ze eerder geneigd om positief over de organisatie te praten en deze aan te bevelen bij anderen. Dit kan leiden tot een positieve mond-tot-mondreclame, wat kan bijdragen aan de instroom van nieuwe medewerkers. Zorgt het investeren in bestaande medewerkers voor instroom van nieuwe medewerkers? Het antwoord is wat mij betreft voluit ja. En tegelijk blijft het zoeken naar een goede balans voor elke organisatie een flinke klus!

Hartelijke groeten,
Matthias Zomer

#instroom #behoud #stabielpersoneelsbestand

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Gerelateerd